top of page

Corona Buurthulp

De corona crisis treft ons allemaal, vooral de kwetsbaren onder ons: mensen zonder betaald werk of met nul uren contracten, chronisch zieken, ouderen, alleenstaande ouders, mensen met een klein sociaal netwerk of een kleine portemonnee. Het is mooi om te zien dat buurtbewoners opstaan om deze mensen te helpen, waaronder een aantal Sleutelfiguren uit onze netwerken in Amsterdam Noord. 

 Zij hebben ervaring met armoede en zijn vertrouwenspersoon voor anderen. Stichting Hart voor Noord heeft ervoor gekozen niet zelf hulp te verzinnen, maar deze Sleutelfiguren met financiële middelen en praktische wijsheid te ondersteunen. Daartoe hebben we bij verschillende fondsen geld geworven. Hieronder zie je de buurtinitiatieven die wij nu ondersteunen.

WhatsApp Image 2020-04-10 at 18.44.30.jp

Bloemengroet

Gemeenschap Blauwe Zand is een kleine christelijke gemeenschap die zorgt voor elkaar en voor de buurt Blauwe Zand. De gemeenschap roept buurtbewoners op om voor zieke en oudere buurtbewoners die een steuntje in de rug kunnen gebruiken een bosje bloemen te kopen. Ze kunnen daarvoor een bloemenbon krijgen als ze dit niet zelf kunnen betalen. De bon is verkrijgbaar via Hanneke den Boer-Bolhuis, te bereiken op 06 36 27 69 00.

kleinecoronahulp.jpg
evangelische-lutherse-gemeenschap-amster
Screenshot 2020-04-14 at 16.14.00.png

3 x 25 Maaltijden

Onze Sleutelfiguur Sonja is sinds lange tijd actief in de Bloemenbuurt; vanuit de Buurtkamer Heliotroopstraat organiseert ze Bingo’s en helpt mee met de Buurtmaaltijd. Momenteel maakt ze drie keer per week 25 maaltijden klaar voor mensen die voorheen naar de Buurtmaaltijd kwamen, ouderen en zieken die de deur niet uit kunnen en voor mensen die in de thuiszorg werken, waardoor zij geen tijd hebben om te koken. 

Media: TV fragment (project in beeld 4:00 - 6:44) 

kleinecoronahulp.jpg
evangelische-lutherse-gemeenschap-amster
Molenwijk_Maaltijden.jpg

Buurtvereniging

Sleutelfiguur Iman (alleenstaand moeder van 7 kinderen) heeft samen met anderen een Buurtvereniging opgericht in de ontwikkelbuurt Molenwijk, waar ze onder andere maaltijden bereiden. Onlangs ging Iman's gasfornuis stuk. Dit probleem is direct opgelost door ‘Amsterdammer helpt Amsterdammer’, die eerder ook al eens hulp hebben geboden. Iman heeft nu een nieuw fornuis en kan weer door met het bereiden van maaltijden voor de wijk. 

kleinecoronahulp.jpg
evangelische-lutherse-gemeenschap-amster
WhatsApp Image 2020-04-09 at 17.15.07.jp

Speeluur gezin

Veel gezinnen in Amsterdam-Noord wonen op een klein oppervlak en hebben geen tuin of balkon. Om 24 uur per dag met een jong kind -en vaak meerdere kinderen- samen te zijn, vraagt geduld en uithoudingsvermogen. Aangezien deze -vaak alleenstaande- ouders daarnaast nog eens allerlei extra zorgen hebben, is dit niet makkelijk. Daarom nodigen we hen uit om een uurtje te komen spelen in De Bolder; even stoom afblazen, ander speelgoed en een andere omgeving doen wonderen.

kleinecoronahulp.jpg
evangelische-lutherse-gemeenschap-amster
IMG_20200409_121553_resized_20200409_121

Crave deelt salades uit

Crave Amsterdam leverde eerder tijdens deze crisis 35 salades aan ons om uit te delen en op 15 april leveren zij er opnieuw 100. Hart voor Noord zorgt dat dit gezonde voedsel op de juiste plekken terecht komt.

kleinecoronahulp.jpg
evangelische-lutherse-gemeenschap-amster
MUG2001EV_Buurtkastjes.jpg

Buurtkastjes

In de buurt Blauwe Zand staan Buurtkastjes. Dit zijn openbare proviand-kasten met gratis levens­middelen. Iedereen die voedsel nodig heeft, over heeft of wil ruilen, kan terecht bij deze kastjes. Op de stoep van de Blauwe Huiskamer (wijkhuis van de christelijke gemeenschap in de wijk) staat onder andere zo'n kastje. De komende weken kunnen we de kastjes goed gevuld houden. Via deze link vind je de locaties van meerdere kastjes.

kleinecoronahulp.jpg
evangelische-lutherse-gemeenschap-amster
WhatsApp Image 2020-04-09 at 17.12.04.jp

Voedsel uitdelen

Sleutelfiguur Risma woont in de wijk de Banne en is daar vrijwillig Leefbaarheidsambassadeur. Dit betekent dat ze voor de woningbouw controleert of mensen geen spullen op de galerij zetten, het vuilnis in de container gooien en hun fiets in de box zetten en niet ernaast. Hierdoor kent ze heel veel mensen in haar flat en de flat achter haar woning. Zij heeft contact met 50 gezinnen die het voedsel dat ze nu uitdelen kan goed kunnen gebruiken.

kleinecoronahulp.jpg
evangelische-lutherse-gemeenschap-amster
knutselpakketten.JPG

Knutselpakketten

Diaconie Noord deelt speelpakketten uit aan kinderen in de Banne en Molenwijk. Kinderen zijn de afgelopen tijd door de Coronacrisis veel binnen geweest.

 

Deze zomervakantie willen we kinderen helpen om samen buiten leuke dingen te doen. Daarom zitten er in de speelpakketten opdrachten en speelgoed waarmee kinderen (samen) kunnen buitenspelen. Het thema is ‘ontdekkingsreizen’. Maak bijvoorbeeld een verrekijker en kijk wie zijn vliegtuigje het verst kan laten vliegen. 

We werken samen met Funtrax en ouders uit de buurt om op ophaaldagenspelletjes aan te bieden op het plein voor de Bolder. 

 

De speelpakketten zijn gratis voor kinderen, maar het is mogelijk om ons werk te steunen via www.hartvoornoord.nl/doneren.

 

Een speelpakket kost €3,50. 

kleinecoronahulp.jpg
evangelische-lutherse-gemeenschap-amster
IMG_7230.jpg

Mondkapjes

Vanaf 1 juni is reizen in het OV verplicht met een mondkapje. En ja, ook op de pont! Daarom hebben we mondkapjes gemaakt die we verkopen. De opbrengst gaat volledig naar Hart voor Noord, waar het geld wordt besteed aan Corona Buurthulp (de projecten op deze pagina).

De mondkapjes zijn

  • gemaakt van zacht katoen

  • wasbaar, dus herbruikbaar

  • hebben een mogelijkheid voor het toevoegen van een filter

  • in verschillende prints verkrijgbaar (zie bestelpagina)

 

Kosten

Mondkapjes: €5,- per stuk

Verzenden: €2,75 per levering

 

Binnen Amsterdam-Noord worden de mondkapjes door ons persoonlijk aan huis bezorgd.

Bestellen kan hier.

kleinecoronahulp.jpg
evangelische-lutherse-gemeenschap-amster
bloemengroet buurtkastjes
maaltijden
buurtvereniging
speeluur gezin
knutselpakketten
voedsel uitdelen
buurtkastjes
mondkapjes
Screenshot 2020-04-16 at 15.51.44.png
Logo diaconie PNG klein.png
kleinecoronahulp.jpg
evangelische-lutherse-gemeenschap-amster
bottom of page